Himmelske kålruletter - golabkiJeg har laget fantastisk gode kålrulletter. Det er kk-Mammaens oppskrift, men de ble nok litt annerledes enn originalen. Sånn er det når man lager mat - man setter sitt personlige preg på maten selvom man bruker oppskrift.

Å lage kålrulletter er faktisk ganske enkelt å få til, men det er ganske tidkrevende. Siden jeg har prolaps i ryggen og ikke orker å gjøre så mye av gangen så var dette et bra prosjekt å bruke hele dagen på. Kålen ble kokt og avbladet rett etter frokost, litt seinere kvernet jeg kjøttet og satt det i kjøleskapet, og risen ble kokt dagen i forveien. Derfor er det vanskelig å estimere tidsforbruk her. 

Dette trenger du i tillegg til vanlig kjøkkenutstyr:
- kjøttkvern
- stor kjele

Ingredienser:
- Kålhode(r) - store kålhoder er enklere å håndtere
- skinkesteik (svin)
- bacon, jeg brukte røkt. Det gir en deilig smak.
- klebrig ris, jasmin feks
- egg
- hvitløk
- salt og pepper

Sånn gjør du:
1. Kok risen så den er nesten ferdig
2. Skjær ut kjernen på kålhodet
2. Kok opp vann i en stor kjele og legg kålhodet oppi. La det koke så lenge at bladene slipper. Ta det opp av vannet og avkjøl det lett. Ta bladene av hodet - dette er lettere når kålhodet fortsatt er litt varmt (men ikke så varmt at du brenner deg). Vær obs på at hvis du koker kålhodet for lenge så går bladene i oppløsning og blir vanskelige å få av uten hull og revner. Det samme gjelder hvis du ikke koker det lenge nok - da revner de. Jeg prøvde begge deler:) Skjær bort det tykke/ hvite fra hvert enkelt kålblad:

3. Stek baconet og kjør det gjennom kjøttkverna sammen med skinkesteiken.Oppskriften sa mere ris enn kjøtt, men det hadde ikke jeg. Her kan du jo selv velge både hva slags type kjøtt du ønsker å bruke, samt mengdeforholdene.

Bland sammen ingrediensene. Tilsett egg til slutt. Se først an hvor tørr eller klebrig massen blir. Du kan også bruke buljong hvis deigen er for tørr. 

Putt farse inni kålbladet og pakk den inn:


Putt kålrullettene tett i tett i en kjele. Hell over kokende vann/ buljong. La de trekke i ca 30 minutter. Ikke vær så dum at du koker opp buljongen i kjelen før du putter opp i kålrullettene - da blir det nemlig vanskelig å tettpakke dem i kjelen og rullettene går i oppløsning.. :)

Jeg traff på en dame fra Litauen her om dagen og hun fortalte at hun var vant til å ha gurkemeie, revne gulrøtter, tomatpure og matfløte i kokevannet - vips så får du en veldig god saus:) 

Sausen min skilte seg desverre, dessuten syns jeg den ble litt tynn - og det ble vanskelig å jevne den med alle kålrullettene i kjelen. Derfor tror jeg det kan være en god ide å lage og jevne sausen først og så helle den over kålrullettene på vanlig måte. 

Jeg fikk endel farse til overs og stekte noen deilige ventekaker av disse:


Kaker, kålrulletter kokt i buljong, poteter og kålrulletter kokt i tomatsaus på Litausk vis:


Server med den Litauiske sausen eller feks sjampnjongsaus eller tomatsaus - og poteter eller ris til. 

 Det er som sagt ganske tidkrevende så jeg syns det var like greit å lage en stor porsjon når jeg først var i gang. De er kjempegode dagen etter stekt i stekepanna!  Kålrullettene egner seg fint til å fryse ned. Faktisk.

6 kommentarer

åååååå golabki :))))) <3 Kjempe godt :)))

Therese ML

08.apr.2010 kl.10:09

Ja, ikke sant?!! Denne oppskriften er jeg veldig fornøyd med:)

Wanja B

09.apr.2010 kl.09:28

Ser jo bare helt nydelig ut!!! Nam nam!

Therese ML

09.apr.2010 kl.19:18

Hihi - det var det jammen også!

kk

13.apr.2010 kl.12:07

Hei å hå.

Vi var veldig spente på disse kålrulletene. Det lå mange dagers(:O) forberedelser bak så forventnignene var høye.

Vi har nå etterhvert vært så heldige å smake på det meste som lages av den norsk(polske) kokken Therese og bestemte oss for å være smakspanelet her.

Panelet består av

Anders: snart gift med en polakk og kjempe glad i mat

Victoria: Datteren til Kk. Halvt polsk så hun mener at hun er kvalifisert:O)

Katrine: hel polsk og kjempe glad i polsk mat(god mat generelt)

Victoria: Terningkast 6. D var like gode som baba(mormor) sine.

Anders: Sterk 5

Katrine: Sterk 5, litt mye hvitløk.

I allefall storkoste vi oss med det smaklige måltidet.Takk takk.

kk

Jenny, Matlust

03.mai.2010 kl.23:13

Kåldolmarna ser jätte goda ut! =)

Skriv en ny kommentar

Therese ML

Therese ML

30, Moss

Matbloggstoppen

Kategorier

Arkiv

hits